Heerlijk Italiaans Recept | Paddenstoelen Risotto
Risotto is een klassiek Italiaans recept, maar in Nederland wordt dit gerecht toch vaak vele malen minder bereid dan pasta recepten en andere Italiaanse recepten. Eigenlijk heel erg jammer want risotto is super lekker en erg goed te variëren met veel andere ingrediënten. Van risotto wordt ook vaak gezegd dat het misschien wel één van de moeilijkste gerechten is om te maken. Het lastige aan risotto maken is dat dit een hele nauwkeurige bezigheid is, maar moeilijk is het zeker niet.
Wij delen deze week één van onze favoriete risotto recepten:
Paddenstoelen Risotto
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 scheutje olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 500 gram mix van paddestoelen
(bijv. cantharellen, eekhoorntjesbrood, oesterzwam, kastanjechampignons, portobello) - Halve citroen, sap
- 5 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
- Snufje chilivlokken
- 350-400 gram risotto van goede kwaliteit
- 100ml (Italiaanse) droge witte wijn
- 40 gram (room)boter
- 50 gram Pecorino kaas, vers geraspt
- 1 liter groentebouillon
- Verse peper en zout uit de molen
Bereiding:
Maak de paddenstoelen goed schoon en snijd deze in dunne plakjes. Het beste is om de paddenstoelen niet te wassen omdat ze veel water opzuigen, gebruik liever een theedoek of een borsteltje.
Nadat de paddenstoelen schoon zijn gemaakt, doe je een deel hiervan in de bouillon en een andere deel bak je gelijk al mee met de knoflook. Door de paddenstoelen op twee manieren te gebruiken krijgt de risotto de uitgesproken paddenstoelen smaak.
Doe een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit 1 fijngehakt teentje knoflook. Voeg de helft van de paddenstoelen toe en bak deze op middelmatig vuur. Voeg tijdens het koken een beetje peper en zout toe aan de paddenstoelen (niet teveel zout omdat de pecorinokaas al zout van zichzelf is). Wanneer de paddenstoelen gebakken zijn haal je deze van het vuur en voeg je de citroensap, chilivlokken en tijm toe. Breng eventueel nog op smaak met beetje peper.
Doe olijfolie, de overige knoflook en sjalotje in een grote pan met dikke bodem en fruit aan. Voor het maken van risotto gebruik je altijd een pan met dikke bodem. Hoe dikker de bodem, hoe beter de pan in staat is om de warmte vast te houden. Voeg de risotto toe en blijf vanaf nu bij de pan staan. Zet het vuur halfhoog en blijf goed doorroeren totdat de rijst glazig wordt. Dit is het moment om de witte wijn toe te voegen.
Wanneer de rijst alle wijn heeft opgenomen, voeg je een grote lepel bouillon toe. Wanneer de bouillon volledig is opgenomen voeg je de helft van de gebakken champignons toe en roer je dit door. Schep een volgende lepel bouillon erbij en herhaal deze stap totdat alle bouillon op is. Je moet hierbij opletten dat de risotto nooit helemaal droog komt te staan en dat je het vuur niet te hoog hebt staan (middelmatig vuur) omdat de rijst anders aanbrandt. Dit neemt ongeveer 20 minuten in beslag. De risotto is dan smeuïg, vol van smaak maar heeft nog wel een bite.
Wanneer alle bouillon op is en de risotto gaar doe je het vuur uit. Voeg de kaas en boter toe. Roer de overige gebakken paddenstoelen door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rasp nu nog een klein beetje kaas over de risotto en serveer direct!
Buon appetito!